AKTUALNOŚCI:
Warsztaty z producentem lubuskim
W 2023 roku w warsztatach uczestniczyło ponad 200 Uczestników, a swoją wiedzą podzieliło się 8. pasjonatów produktów regionalnych – Producenci, Rękodzielnicy, czy Szef kuchni. Każdy z 8. z tych warsztatów poświęcony został innej tematyce, a Konsumenci mieli możliwość dowiedzenia się więcej na temat wytwarzanego produktu z ulotek z przepisami, a także z filmów realizowanych podczas każdego warsztatu i udostępnianych na Facebooku Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego.
WSPIERAMY WYTWÓCÓW LUBUSKICH PRODUKTÓW REGIONALNYCH!
APEL LUBUSKICH PSZCZELARZY!
Lubuscy pszczelarze gorąco apelują o kupowanie miodu i innych produktów pszczelich bezpośrednio w pasiekach
u znajomych pszczelarzy!
Takie zakupy z jednej strony gwarantują otrzymanie produktu pszczelego o najwyższej jakości, a z drugiej strony
możliwość dalszego funkcjonowania pasieki i wsparcie lokalnej gospodarki.
NAJBLIŻSZE WYDARZENIA ZE STREFĄ PRODUKTU REGIONALNEGO LCPR:
Już w najbliższą sobotę tj. 12.07.2025 zapraszamy do Kłodawy (teren przy GOK, ul. Jeziorna 8) na Łowieckie Targi Produktu Regionalnego EKO-NATURA 2025.
Oczywiście na wydarzeniu nie zabraknie naszej Strefy Produktu Regionalnego!
Zapraszamy na bezpłatną degustację lubuskich smakołyków w godzinach: 14:00, 15:00, 16:00 oraz 17:00.
Mamy dla Państwa też małą niespodziankę – QUIZ – Posmakuj, Powąchaj, Dotknij – w którym dla wytrwałych przewidziane są wyśmienite Lubuskie Produkty Regionalne!
Jesteśmy z Wami w godzinach 10-20.
Serdecznie zapraszamy!
LUBUSCY PRODUCENCI:
Dołącz do naszej bazy lubuskich producentów! – WYPEŁNIJ FORMULARZ!
-
Rarytas lubuski w kuchni - 2024
„Rarytas Lubuski w kuchni” to cykl spotkań, podczas których odbywają się pokazy gotowania na bazie produktów regionalnych od lubuskich producentów. Spotkania odbywają się w różnych powiatach, na terenie województwa lubuskiego. „Rarytas lubuski w kuchni” gości w gospodarstwach producentów, w tym agroturystycznych i wydarzeniach plenerowych. Zobacz edycję 2024
-
Rarytas lubuski w kuchni - 2023
„Rarytas Lubuski w kuchni” to cykl spotkań, podczas których odbywają się pokazy gotowania na bazie produktów regionalnych od lubuskich producentów. Spotkania odbywają się w różnych powiatach, na terenie województwa lubuskiego. „Rarytas lubuski w kuchni” gości w gospodarstwach producentów, w tym agroturystycznych i wydarzeniach plenerowych. Zobacz edycję 2023
-
Rarytas lubuski w kuchni - 2022
Temat przewodni każdego spotkania jest inny i promuje różnorodną paletę produktową. Na spotkaniach prowadzona jest degustacja, a uczestnikom rozdawane są przepisy na wykonanie poszczególnych dań, co ułatwia im możliwość powtórzenia potrawy w domu. Zobacz edycję 2022
-
Rarytas lubuski w kuchni - 2021
Celem projektu jest zachęcanie do kupowania lokalnie, po sąsiedzku i tym samym wsparcie lubuskich producentów jak również propagowanie zdrowego jedzenia, uczulenie na zwracanie uwagi na to, co jeść i jak przygotowywać potrawy. Zobacz edycję 2021